Sunday, April 24, 2011

Bercuti ke Phnom Penh : Part 5

Salam uolls~ ^^

Ok mari mengupdet lagi. Kali ni tengok gambar banyak-banyak occay! Kali ni betul-betul akan muntah ungu pekat tengok lots of picas! :p


Seawal jam 7 pagi kami bertolak dari hotel untuk melawat Angkor. Kami mulakan dengan Banteay Srei yang terletak kira-kira 34km dari Siem Reap. hoho jauh jugakkkk.


Keadaan cuaca - hujan renyai2. Ada jugak banjir sikit-sikit jek kat sana-sini sebab dari malam tu sampai pagi hujan. Tapi alhamdulillah pagi tu hujan renyai2 sat ja pastu cuaca elok sampailah ke petang :)



Lebih kurang sejam perjalanan, kami sampai ke Banteay Srei. Kesemua temple yang kami lawati, Banteay Srei paling halus ukiran/buatannya berbanding angkor lain.



Kemudian ke Prasat Prey Roup kalo tak silap gua ler


paling sukaaaaaaa sebab tinggi! seriously suka panjat2 tangga yang curam tu. ingatkan yang lain2 pun tinggi macam ni gak tapi rupanya tak. ruginyaaa tak ambil gambar banyak2 kat cni -_-

cik rozy di angkasa. ekekeke ;p
best amik pic masa ni sebab orang tak ramai lagi. :)
Ok jommmm ke next angkor!

Next adalah Prasat Ta Prohm. besar-lumut hijau-landai-luas-ada pintu utara-selatan-kami hampir sesat. Mana tak sesatnya masuk ikut utara, keluar ikut selatan. serious tak tahu ada 2 pintu keluar masuk (-.-')


Kat sini pokok-pokok semuanya besarr sangat~

Kemudian kami ke Bayon.

sayangnya masa kat Bayon Temple ni bateri kamera mahal tinggal 1 bar je. terus rasa "alamak tak bestnya..yang tak semangatnya. Angkor Wat belum jejak lagi ni"

Jadi 1 bar bateri tu kami simpan untuk amik gambar di Angkor Wat. sebabnya kerana Angkor Wat adalah tujuan utama kami ke Siem Reap~ Seb baik la henset ai yang tak seberapa tu bole snap gambar.

Perjalanan di teruskan. Masa ni kami tak tahu dah kami melawat temple mana. Sebab terlalu banyak. Konpius dah nama-nama angkor/temple tu.heuheuheu~

if i'm not mistaken, this is Angkor Thom (Big Angkor/Great City). Sangat besar, luas kawasan ni. Ada banyak temple. Macam 1 kawasan City of Angkor.


next station is Angkor Wat! sebelum sampai di Angkor Wat jumpa pintu gerbang Angkor Thom



Dah sampai di Angkor Wat!


Fuhh tak percayanya seharian tu kami melawat 7-10 temple. Akceli ada banyak lagi. Kami cuma melawat sebahagian saja. Never imagine angkor sangat besar! Rasa nak tercabut kaki berjalan. Seb baik pakai kasut bertutup. Tak dapat bayang orang-orang yang pakai kasut bertumit. hoho.

Warning! Do not wear high heels when u visit the Angkor

Angkor Wat yang terakhir dalam list melawat kami.

5 ptg kami bertolak balik ke hotel. Sampai je hotel, mandi-bersiap terus pergi Old Market (depan hotel jek-pukul 8malam dah tutup). Beli souvenir sket2.

Esoknya bangun awal nak bertolak balik ke Phnom Penh! *kematu lagi bontot duduk dalam bus*



5 comments:

Ms. Omey said...

nice post since i pun plan nak pegi Cambodia this month. but tak confirmkan lg since tak tahu plan nk watpe kat sana. but after read ur entry i think i shud go :)

nuhan said...

yes u shud go darl! :)

amiezafiq said...

entri yang menarik! sebab saya pun nak ke sana pertengahan bulan 11 nanti, kira tengah cari info ler sikit nih (terutama nyer dari blogger melayu)

hanumHae said...

amiezafiq --> TQ! ^^ slmat berjln2 ke cambodia! :)

dean saiful said...

Waa. . . Interesting laa kak trip ne. Inshallah trip sy ke cambodia pada isnin ne. SO, dh nmpk la cket gaye trip n environment dorg kt sana an. . mmg kt sana pkai USD ke? or akak just mention dlm blog ne in USD currency ? huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...