Saturday, January 15, 2011

Mangrove Tour Langkawi

ai ai ai kamuuuuuuu semuaaa :)

bila mood rajin terlampau dah mai untuk mengupdet belog ha sampai tak tau nak menaip mengarut apa pun tetap tercongok gak dok pikiaq nak updet apa ekekekeke ;p

kalau time MALASSSSSS ya ampun ko bagi la aku dok melangut tengok skrin pun aku wat dunno jek tetap tak mau updet blog..hikhik :D

eh hmm nak updet pasal apa ha?

ha i've got an idea! ting!




dengar cni semua orang-orang siber..! eceh! hehe..

ha meh cni nak story pasal Mangrove Tour di Langkawi. Akceli ni aktiviti masa 20.10.2010.

Kalau kawan-kawan semua p Langkawi jangan lupa p tour melihat paya bakau a.k.a Mangrove Tour. Sangat menarik tau! sebab apa menarik? ha teruskan bacaan anda semua naaaa :D

ok, kenderaan utama nak pergi mangrove adalah ini!


speedboat ni ada yang kecik, sederhana & besar. yang kecik max 8 org, sederhana max 10 org dan besar max 15 org! dapat naik speedboat sangat fun ohh!



jeng jeng jeng pengembaraan di atas air bermula! oh ye kami semua adalah seramai 10 org + 1 budak kecik. tengok betapa beraninya kami naik speedboat tanpa pakai life jacket. hehe anda-anda jgn risau sebabnya life jacket ada je di beri tapi kami-kami ni ketegaq tak mau pakai sbb rasa mcm tak best. kuikuikui



tapiiii baru ja speedboat bergerak beberapa langkah ke depan, kami di arahkan untuk pakai life jacket sebabnya ada jpj laut di depannnn.lol! ni umpama naik kereta tak pakai tali pinggang keledar nnt kena tahan dek pak polisi. jadi nak tak nak kna pakai life jacket ok.







tengoklah pemandangan sepanjang perjalanan. tenang dan damai kan! :)



ok ini adalah Gua Kelawar a.k.a Bat Cave! nak masuk dalam gua kelawar ni hanya bayar RM1 saja. ha ada 1 insiden kat gua kelawar ni. masa turun dari bot, dah nmpak signboard 'DILARANG BAWA MAKANAN', tapi aku tak sedar kat tangan pegang potato chips. sebaik saja trun dari speedboat.....



si monyet 1 & si monyet 2 telah melompat dan merampas potato chips dari tangan ku! aaaaaaaaaaaaaaaaa menjerit la apa lagi! adoiii pantang betul depa tgk makanan.



oi oi oi dah rampas makanan orang berlepak riang gembira suka hati eh ko wahai monyet.



ok abaikan monyet2 tu. mari kita teruskan perjalanan ke gua kelawar!



ambil gambar dlu seblom masuk ke dalam gua kelawar yang gelap!



ini adalah gua kelawar. akceli banyak gila kelawar tapi disebabkan terlalu asyik dok berborak terlupa nak snap gambaq kelawar. ada sekeping je tu pun xbrapa clear.



err nmpak tak kelawar2 yang banyak tu? kalau tak nampak sila klik gambar untuk tumbesaran ye. kalau tak nampak gak tak tau la eden nak bantu camna lagi.heuheuheu~



perjalanan di teruskan lagi...



dengan menaiki speedboat.



kemudian jumpa ini! cuba lihat bentuk batu tu. err macam bentuk muka firaun? eh yeke?



Pulau Kasut. Agungnya ciptaan ALLAH kan.



signboard KILIM GEOFOREST PARK



damainya tengok laut... sukaaaa sangat! :)



sepanjang perjalanan ada banyak sangat kapal-kapal layar yang didiami atau yang ditinggalkan buat sementara waktu oleh mat mat salleh atau orang putih.



ok next station adalah Fish Farm!



feed the stingray! ikan pari ni sangat besar tau. ai tukang amik gambar je. tak berani nak bagi makan takut dia gigit.ngeeeee~



err tak ingat nama apa. siput harimau kot if tak salah.heeehe



banyakkk sangat spesies ikan kat cni



ikan sumpit!



selepas melawat fish farm, perjalanan diteruskan lagi..



next is Crocodile Cave. apaaa buaya? chup chup chup. rilek2 ye. teda buaya pun di sini. gila mampos kau kalau ada buaya. sumanya dia NGAP nanti. heheh! Ini hanyalah gua yang menyerupai bentuk muka buaya. ha nampak tak gambar kat atas tu? ada rupa buaya kan? err tak ke? cuba tengok telek betul2.. ;D









perjalanan kami menyusuri paya bakau. sangat cantik alam semulajadi. tenang lagi mendamaikan. sukaaaaaa sangat! ^_^

selepas menyusuri paya bakau, tibalah part yang di tunggu semua. Tak lain tak bukan adalah...



Eagle Feeding! haaaaa sangat banyak burung helang tau! time ni boatman tengah mengisarkan kulit ayam di enjin boat utk di beri kat burung helang. kiranya time lunch depa burung-burung helang la masa ni. sangat banyakkk tau burung helang masa ni..









burung helang dah p jauhh..



burung helang dah makan, sekarang time kami pula makan. perot masing-masing dah berkeroncong, bunyi rock suma ada.



dah sampai di Floating Restaurant.



masa kami sampai belum ada group dari boat lain lagi.



motip gambar? nak tunjuk menu di papan belakang tuuu~ ;p



sementara tunggu makanan sampai, as usual amik gambar dulu! tgk laut hijau je. sangat cantik tau pemandangan kat sini.



yeay! makanan dah sampai.



ada udang goreng tepung



ada udang bakar juga! tomyam & air oren. yummmy!
bila dah makan.kenyang.perut buncit.masa untuk balik.



akhirnya kami selamat sampai ke jeti. bye2.

sangat-sangat pengalaman yang berharga tau pergi mangrove tour. best gila waaa cakap sama lu! kena experience dengan mata kepala sendiri baru tau best ke tak best. nak lagi best amik pakej sharing sebab ada guide and ada lagi tempat lain yang akan di lawati selain di atas. yang ai pergi ni ai amik pakej private boat. so agak limited sikit.


sebab apa ai amik pakej private boat? sebab save budget sikit maa. if ada bajet lebih boleh la pergi mangrove tour ni. sebabnya pakej ni untuk sharing RM125(dewasa), RM80(kanak-kanak). Harga sharing termasuk lunch. Bagi pakej private boat pulak harga bergantung kepada jenis max persons in 1 boat. Range harga dalam RM250 & ke atas tak termasuk makan.

Jadi tunggu apa lagi? Rancanglah percutian anda ke Langkawi! :D


Ha amik kau panjang lebar pulak entri aku ni. Kan dah habaq awai-awai tadi kalau tengah ada mood panjang lebar la entry ai. kalau tengah MALASSS huh jangan harap. ngeh ngeh ngeh ;p

Jumpa lagi d next entry! Bye2! ^_^

5 comments:

♥CIK SHA♥ said...

nanti bawak aku pulak p sana!

ASSOYFINGER67 said...

Thumb up..best..tak payah baca...enjoy the trip here..haha!

nuhan said...

cik sha --> sila mai lgkawi na! :p


assoyfinger67 --> hehehe :D

IEKINSHUK said...

kak...boat tu kre rm125 per person ke?

Has Liana said...

$alam sesiapa nak ke Langkawi saya ada homestay btul2 tgh pekah kuah.. 3blik full aircond pantry n ruang tamu.. semalam rm250 2 mlm ke atas hanyalah rm220 sahaja.. selain itu saya juga mnyediakan mangrove tour 2 jam dgn hrga rm170 sahaja !!! island tour keta sewa pn ada hubungi sy na 0134569984 ana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...